Geplaatst op
Tegenwoordig zijn gietvloeren erg populair, maar hoe worden ze gemaakt? Veel mensen willen hem in de tuin, maar kan dat zomaar? In deze blog nemen we het met je door. Lees snel verder en doe er je voordeel mee.
Een gietvloer maken
Een vloer wordt gemaakt op een egale ondergrond. Het is daarom erg belangrijk dat je de vloer die de kunststof laag draagt (een gietvloer is gemaakt van kunststof) goed schoonmaakt. Om sterk en stevig te kunnen worden, krijgt de vloer een uithardingsmiddel. Daarbij zullen stoffen als: pigment, vulstoffen en ontgassers toegevoegd worden.
Het aanbrengen gebeurt doormiddel van borstels, walsen, troffels, harken of rakels. Een primer kan worden aangebracht op de vloer vóór de eigenlijke epoxyverflaag, dit als de bestaande ondergrond bijzonder zwak is. Een geschatte
90% van de epoxyharsvloeren zijn volledig vaste mengsels, wat betekent dat er geen water of vluchtige oplosmiddelen worden toegevoegd aan de coating. De overige 10% is op water- of oplosmiddelbasis.
Welke type gietvloeren onderscheiden we?
Er zijn twee hoofdtypen epoxyharsvloeren, afhankelijk van de manier waarop ze worden aangebracht. Over het algemeen worden vloeibare harsen toegepast volgens een flowapplicatiesysteem, terwijl pasteuze epoxy’s (moeilijker toe te passen en minder vaak gebruikt) met troffels aangebracht worden. De consistentie van beide vloertypes is afhankelijk van het gehalte aan toegevoegd zand als vulstof. Hoe meer
zand in de epoxyhars, hoe minder vloeistof de epoxyhars krijgt. Zand maakt de vloer ook beter bestand tegen mechanische belasting; vandaar dat troffelharsvloeren verhoogd kunnen worden door zanddeeltjes op het oppervlak te strooien’.
Is een gietvloer geschikt voor de tuin?
Veel mensen vragen zich af of een gietvloer geschikt is voor de tuin. Dat ligt heel eenvoudig:
aan het einde van realisatieproces zijn de epoxy’s niet meer reactief, wat geen risico voor de menselijke gezondheid met zich meebrengt.
Epoxyharsverliezen treden wel op tijdens het coaten. Epoxy kan in contact komen met water dat gebruikt wordt om gereedschap te wassen. Van dergelijke verloren gegane massa’s zijn momenteel geen officiële gegevens beschikbaar. Men schat dat 0,1% van de gemengde epoxyhars in water verloren zou gaan, wat overeenkomt met 450 g BPA dat per jaar wordt uitgestoten. De residu’s worden behandeld in gemeentelijke waterzuiveringsinstallaties met een gemiddeld minimum aan epoxyhars. Jaarlijk komt er zo´n 176 g BPA in de Europese wateren terecht (een verwaarloosbare hoeveelheid).
Het is dus helemaal geen gek idee om een gietvloer in de tuin te leggen of in een tuinhuis. Deze vloer vormt een supergoed basis voor iedere tuin.